Urla Kum Denizi
Kum Denizi Plajı, Karantina Adası' na ve Urla İskele' ye yakın bir konumdadır. Proje alanına komşu olan Karantina Adası, Fransızların 18. yüzyılda yaptırdığı karantina tesisleri ile bugünkü adını almıştır. Karantina Adası anakaraya köprü ile bağlanmaktadır ve Klazomanai Antik Kenti ile ilgili barındırdığı kalıntılar nedeniyle Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu'nun 26.05.1994 tarihli ve 242 sayılı kararı ile arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiştir.
Mülkiyeti Maliye Hazinesi' ne ait olan Karantina Adası, Osmanlı Dönemi' nde tüm dünyada yaygın olan bulaşıcı hastalıklarla mücadele için pilot bölge olarak seçilmiş, üzerine bu amaca uygun şekilde tahaffuzhane ve karantina binaları yapılmıştır. Dünyadaki benzerleri arasında en iyi korunan yapılardan birisi olan tahaffuzhaneye ait binanın sağlık müzesine dönüştürülmesi yönünde fikirler olduğu bilinmektedir. Antik dönemde Karantina Adası' nın İskender Yolu ile anakaraya bağlandığı ve Limantepe' nin bir yarımada oluşturduğu görülmektedir. Ayrıca proje alanı olarak seçilen Kum Denizi bölgesinin bir iç liman üzerinde yer aldığı görülmektedir.
Urla İskele ve Karantina Adası' na yakın ve eskiden beri önemli yerel plajlardan biri olan Kum Denizi Plajı' nın “kamusal plaj" olarak Su Sporları Merkezi ile birlikte tasarlanarak bölgenin deniz aktivitelerinin canlandırılması amaçlanmıştır. Alanda iki adet dere çıkışı bulunmaktadır. Kamuya açık plaj kullanımı aktivitelerinin ve yapılarının düzenlenmesi planlanan dere çıkışı pek aktif olmamakla birlikte, ikinci çıkış sahili ikiye bölmektedir. Bu doğal ayrım kullanılarak 1.etapta kamuya açık plaj kullanımı aktiviteleri ve yapıları düzenlenmiştir. Proje alanı içinde dolaşımı ve alana erişimi güçlendirmek, kumsalı iyileştirmek ve niteliğini arttırmak, plaj donanımlarını engelli ve çocuk kullanımı öncelikli işlevsel ve görsel açıdan tasarlanması ana hedef olarak benimsenmiştir.
Uygulaması İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan birinci etapta kumsalın niteliği iyileştirilmiştir. İmar planı kapsamında günübirlik kullanım kararları ve kıyı mevzuatına uygun olarak yapılabilecek servisler; kıyılarda sabit olmayan duş, gölgelik, soyunma kabini, aralarında en az 150 m mesafe olmak kaydı ile 6 m2' yi geçmeyen büfe ve foseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet ve ahşap iskeleler ile günübirlik kullanımda duş, gölgelik, soyunma kabini, wc, kate-bar, postane, lokanta, çayhane, eğlence (açık gösteri eğlence alanları, lunapark, fuar su oyunları parkı), açık spor tesisleri / alanları, golf alanları, yerel özellik taşıyan el sanatları ürünlerinin 20 m2' yi geçmeyen sergi ve satış ünitelerini içeren yapı ve tesisler olabilmektedir.
Alanda deniz-dalga ilişkilendirmesi yapılarak dalga formu tasarımın ana konseptini oluşturmuştur. Bu amaçla kullanım da dikkate alınarak kullanımın yoğun olmayacağı alanlarda kumsal kenarından içeriye doğru sızan dalga formlu çim alanlar tasarlanmıştır. Topoğrafya, kumsaldan içteki çim alana doğru yer yer ahşap teraslar, yer yer gölgeleme-oturma alanlarına dönüşürken, promenad ile buluştuğu noktada, yarı açık-amorf konstrüktif gölgeleme elemanlarıyla sonlandırılmıştır. Yeme-içme-sergi alanları sahil-deniz kullanımı yoğunluğunu azaltmak amacıyla nispeten daha sakin olan iç kesimde düşünülmüştür. Yeme içme alanlarıyla sahil bandı arasındaki etkileşimi kuvvetlendirmek için geçiş aksı önerilmiştir. Erişimin yanı sıra güneşlenme, gölgelik ve seyir terası olarak da kullanılan, tuvalet ünitelerini de barındıran bir sistem düşünülmüştür. Çocuk oyun grupları; sahil bandında kumsalın ayrılmaz bütünü olarak tasarlanıp çocukların kumla daha çok bütünleşmesini sağlayacak oyun grupları olarak, yeme içme alanlarına yakın bölgede ise standart oyun gruplarını içerecek şekilde ele alınmıştır.
Projenin 2.etabının içerisinde su sporları merkezinin geliştirilmesi ve proje alanının çevre bağlantılarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Kum Denizi, sığ deniz yapısı ve rüzgar kapasitesi ile su sporları açısından güçlü potansiyele sahiptir. Alanın mevcut potansiyelinden hareketle Belediyemize ait Su Sporları Merkezi'nin Kum Denizi'nde geliştirilmesi planlanmaktadır. Kano, yelken ve sörf gibi su sporlarına dair eğitimlerin verileceği merkezde, sporcular ve sosyal etkinlikler için konaklama imkanının da sunulması hedeflenmektedir. 2. etapta, proje alanı içerisinde su sporları merkezinin yanında deniz ile ilişkiyi güçlendirmek amacıyla bir kent akvaryumunun da yerleştirilmesi düşünülmektedir.
Urla Kum Denizi 1.Etap Çevre Düzenleme Projesi:
Proje:
• İzmir Büyükşehir Belediyesi
Yapım:
• İzmir Büyükşehir Belediyesi