PEYNİRCİOĞLU DERE ÇIKIŞI YAYA KÖPRÜSÜ VE YAKIN ÇEVRE DÜZENLEMESİ
İzmirdeniz Projesi 1. Bölge (Mavişehir-Alaybey Tersanesi arası) içerisinde bulunan Peynircioğlu Deresi Yaya Köprüsü ve Yakın Çevresi 18870 m2 alan ve 700 m. kıyı bandı uzunluğuna sahiptir. Uygulama projeleri temini 2019 yılında tamamlanmıştır.
Peynircioğlu Deresi’nin denize açıldığı noktada kıyı promenadının devamlılığını sağlamak için planlanan Peynircioğlu Deresi Köprüsü, yakın çevresindeki düzenlemelerle birlikte Alaybey Tersanesi'nden başlayıp, Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na kadar uzanan ve konsept projeleri 'İzmirDeniz' projesi kapsamında hazırlanan dönüşüm projesinin odak uygulama alanlarından biri olarak ele alındı. Projede genel anlamda diğer uygulama alanları için önerilen çözümlerde (Bostanlı Yaya Köprüsü, Bostanlı Günbatımı Terası, Bostanlı Deniz ve Gösteri Meydanı, Suyabatan) olduğu gibi projenin konsept aşamasında yaratılan ruhuna aykırı düşmeden, konuma ve konumun işlevsel ihtiyaçlarına özel tasarım çözümleri üretildi.
Peynircioğlu Yaya Köprüsü’nün, Bostanlı Yaya Köprüsü ile işlev ve malzeme kullanımı açısından dilbirliği içinde olması hedeflendi. Köprü yalnızca üzerinden geçilen bir altyapı elemanı olarak değil, nitelikli bir kentsel odak olması için tasarlandı. Çelik strüktür üzeri ahşap kaplama olarak tasarlanan köprüde yaya geçişi ile bisiklet / koşu geçişi farklı parkurlar halinde birbirinden ayrıştırıldı. Dere açıklığını farklı kotlarda geçen bu iki parkur arasındaki kot farkı köprü boyunca tasarlanan ahşap şezlong armatürünün formunu yaratmak için kullanıldı. Köprünün iki ucunda, iki parkur arasındaki boşluklarda, bitkisel elemanlar kullanılarak köprünün doğal peyzajın parçası haline gelmesi hedeflendi.
Bostanlı Yaya Köprüsü ile Gün Batımı Terası arasındaki ikili ilişkinin bir benzeri bu alanda da denendi. Köprüye bitişik kıyı boyunca eğimli beton zemin modüllerinden oluşan ve su ile doğrudan temas eden bir dinlence alanı tasarlandı. İnsan / deniz ilişkisi bağlamında, “Bostanlı Gün Batımı Terası” ile potansiyelleri araştırılmaya başlanan, “Bostanlı Deniz ve Gösteri Meydanı” ile geliştirilen, “Suyabatan” ile olgunlaşan kıyı kesiti profili, Peynircioğlu Kıyı Dinlence Alanı ile başka bir biçimde kurgulandı. Su ile kurulabilecek mekansal ilişkilerin potansiyelleri bu projeyle araştırılmaya devam edildi.
Peynircioğlu Deresi boyunca hayata geçirilecek ekolojik yaklaşımlı tasarımın denizle birleştiği noktada, İzmir Operası gibi çok kuvvetli bir işlevsel odağın çok yakınında yaratılacak bu dinlence alanı, kullanıcı için yine kıyı genelinde sürdürülen hesapsız / programsız vakit geçirme alanlarından birini sunuyor.