Karantina Meydanı
İzmirdeniz projesi kapsamında tarihi anlamda önem taşıyan Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu alan özel proje alanı olarak tariflenmiş, kıyı ile bütünleşen meydan, vapur iskelesi ve tekne yanaşma yeri ile kentimiz için yeni bir odak yaratılması amaçlanmıştır.
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı 6 kilometre uzunluğunda, set şeklinde yoğun yapılaşmanın bulunduğu, trafik akışı ve hızı yüksek bir bölgedir. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi ve Hamidiye camii önünde Konak meydanında olduğu gibi kıyı ile buluşan, kesintisiz bir yaya sürekliliği yaratılmak amaçlanmış ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı araç yolu alt geçit olarak düşünülmüştür. Yolun yer altına alınması ile üstünde yaratılan meydan yoğun trafik gürültüsünden uzaklaşmakta, Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin önünde denize doğru genişleyerek Konak meydanından sonra kentlilerin denizle kavuştuğu kamusal alan oluşmaktadır.
Proje iki etaplı olarak ele alınmıştır. İlk etapta Mustafa Kemal Sahil Bulvarının ulaşım projesi kapsamında karayolu alt geçidi olarak düzenlenmesi ve alt geçidin üstünde oluşan alanın meydan olarak tasarlanması, insanların kesintisiz olarak denizle buluşturulması projesidir. İmar planı süreçlerinin tamamlanması sonrasında planlanan ikinci etapta ise, deniz ulaşımını güçlendirmek amaçlı “Vapur İskelesi” ve teknelerin yanaşabileceği “Tekne Yanaşma Yeri” yapılacaktır.
Yaklaşık 71500 m2 'lik düzenleme alanı ve 1200m'lik sahil şeridi bulunan ilk etap proje alanında; kültür aksı ve rekreasyon aksının yer aldığı kesintisiz yaya yolları, çocuk oyun alanı, kuru havuz alanı, etkinlik alanı, meydan ve heykel alanı ile mekansal kaliteyi arttıran yeşil alanlar ve kentsel mobilyalar yer almaktadır. Ayrıca proje alanında sahil bandı boyunca bisiklet yolunun devamlılığı sağlanmaktadır.
Karantina Meydanı'na anlam ve kimlik katacak sanat eseri konulması planlanmış, bunun için değerli sanatçılarımızın fikir ve desteğine başvurulmuş, gelen öneriler değerlendirilmiş ve seçici kurul tarafından halkın demokrasiye sahip çıkışını betimleyen ve alanın kavramsal bütünlüğüne uyumlu sanatçı Günnur ÖZSOY’a ait eser seçilmiştir.